НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ "НАУКА НА СЦЕНАТА 4" - СЕВЛИЕВО 2012

 

BG    EN

 

НАУКА НА СЦЕНАТА 4 - СЕВЛИЕВО 2012

ДОМАКИНИ

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

Севлиево е център на община от Габровска област. Градът е разположен на главен път Е77, на 190км от София, на 280км от Варна и на 48 км от Велико Търново. Общината има 45 хиляди жители, които живеят в 52 населени места, 25 хиляди от тях в Севлиево.

Предшественик на днешния град е средновековният град Хоталич - сравнително голям, с 4 квартала, две църкви и мощна отбранителна крепост, създаден в края на Х век на висок хълм западно от днешното място на града. Крепостта е, издигната на стратегическо място, единствена охраняваща пътя, навлизащ в Севлиевското поле от север. Градът е просъществувал до началото на XVII век, когато функциите му на административен център били поети от Севлиево. Научи повече ТУК!

През Възраждането занаятите на българското население били предимно обработка на кожи - работели близо 50 табашки работилници, абаджийство-шиене на горни дрехи и др. През 1844 година със средствата на големия родолюбец Хаджи Стоян Николов е построено светско училище - едно от първите в страната, с първи учител Петко Р. Славейков. Васил Левски създава в Севлиево през 1870 година революционен комитет, а през м. май 1876 година населението от балканските села от Севлиевско се вдига на въстание под ръководството на революционери от града. В продължение на 10 дни се водят сражения, загиват стотици мъже, жени и деца, а осем от водачите на въстанието са обесени на централния площад в града.
Севлиево през вековете       >>> Научи повече ТУК!
Севлиево днес                        >>> Научи повече ТУК!
Дом на културата "Мара Белчева" Хотел "Севлиево Плаза"
 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГОСТИТЕ НА ГРАДА
Гостите на града могат да пренощуват в 3 и 4 звездни хотели, да посетят исторически, култови и природни забележителности, да практикуват спортен риболов и лов, посетят състезания по мотокрос на най-модерния в Европа мотополигон край града.
      Хотел "Севлиево Плаза" Виж ТУК!
      Хотелски комплекс "Одеса" Виж ТУК!
      Хотелски комплекс "Росица" Виж ТУК!
      Хотел Горна Росица Виж ТУК!
      Къща за гости "Дан Колов" Виж ТУК!
      Хотелски к-с "Романтика" Виж ТУК!
      Къща за гости "Балкан" Виж ТУК!

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
 ВАЖНО!
Националният организационен комитет уведомява участниците, класирани за международното издание на фестивала, че трябва да имат готовност да представят материалите си и на английски език, което е изрично изискване на международните организатори.
Формата за участие в международното издание на фестивала може да разгледате и изтеглите ТУК! Изрично напомняме, че трябва да бъде попълнена на английски език!

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА
Виж пълната прогама и разпределенията на дейностите и участниците по дни и часове ТУК!


НА ДНЕШНИЯ ДЕ
Н С АГЕНЦИЯ "ФОКУС"


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:

  МОМН
  Община СЕВЛИЕВО
  Британски съвет
  ФОНДАЦИЯ „ЕВРИКА”
  СЪЮЗ НА УЧЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ
  НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ЕКОПАРЛАМЕНТ
  ЦЕНТЪР ЗА ТВОРЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ СОФИЯ
  Science on Stage Europe on Facebook